Konstnärer: Eva Hild och Lena Willhammar
Samtida konsthantverk är dynamiskt och innovativt, precis som svensk gastronomi. Mellan 2010 och 2020 hade Konsthantverkscentrum och stjärnkrögaren Daniel Berlin ett återkommande samarbete kring en årlig utställning av konsthantverk i restaurangen i Skåne Tranås. I restaurangen visades konstnärskap som överraskar och stärker intrycket av maten och de smakupplevelser som kocken stod bakom. Till den sista utställningen 2020 gjorde keramikern Eva Hild nya skulpturer som visades i matsalen på Daniel Berlin Krog.
För Southern Sweden Design Days har Konsthantverkscentrum producerat en film där Eva Hild intervjuas om sitt arbete. Filmen premiärvisas i utställningen ”Konsthantverk på menyn”.
Konstnär: Eva Hild
Konstnär: Lena Willhammar
Eva Hild är väletablerad på den internationella konstscenen och finns representerad på museum, vid institutioner och i privata samlingar runt om i världen. I sitt arbete utforskar hon olika dimensioner av massa, luft och rörelse. Hon formar och bygger avancerade skulpturer för hand av tunna lager lera där hålrum och luft spelar lika stor roll för verket som det fasta materialet. Eva Hilds största skulptur, Rubato, i gjuten aluminium står framför Malmö Live, konferenshotell och konserthus i Malmö.
Den lokala keramikern och formgivaren Lena Willhammar har jobbat i nära samarbete med Daniel Berlin sedan 2010. Tillsammans utvecklade de bruksporslin till nya rätter varje år. I utställningen ”Konsthantverk på menyn” visas den omfattande servisen med 60 olika delar, och den keramiska arbetsprocessen förklaras med exempel på gjutformar och prototyper.
Interview by Linda Soondra from the Crafts Centre for Southern Sweden Design Days in Malmö 2021
Daniel Berlin Krog • Matsalen
Konsthantverkscentrum grundades 1990 och är den enda renodlade intresseorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt projektkontor i Luleå. Drygt 750 medlemmar marknadsförs genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen. Målet är att stärka konsthantverkets status och bidra till att utövare inom fältet får en förbättrad ekonomisk situation.