Pressrelease • 4/10 2023

keramiska skulpturer av Linn Sjöstedt, vinnare av Konsthantverkspriset 2023

Linn Sjöstedt Foto: Daniel Engvall

Vinnare av Konsthantverkspriset 2023!

På onsdagskvällen delades Konsthantverkspriset ut i samband med invigningen av Stockholm Craft Week på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I år delade Svensk Form för första gången ut priset tillsammans med Stockholms Auktionsverk! Till vinnare av utmärkelsen, med prissumman 20 000 kronor, utsågs keramikern Linn Sjöstedt.

Juryns motivering

"

Linn Sjöstedts formspråk klingar av humor och blinkningar till både samtidens dilemman och historiska designikoner. Linn Sjöstedt driver med våra mänskliga laster, samtidigt som hon lyfter dem till sitt hjärta. Livets bräcklighet balanseras i verken mot en överväldigande styrka av färger och former. Juryn imponeras av Linn Sjöstedts förmåga att sätta fingret på vår tids egenheter samt hennes exceptionella hantverksskicklighet. Hennes generösa palett av uttryck och referenser till designhistorien får juryn på fall.”

Jag är otroligt glad och stolt att ha blivit tilldelad årets konsthantverkspris. Jag har jobbat på bra i ateljén och försöker ta ut svängarna och är tacksam att min något spretiga praktik uppmärksammas. Det känns extra fint med ett pris som lägger vikten vid att formen ska hålla för framtiden och ha potential att bli klassiker, säger Linn Sjöstedt, vinnare av Konsthantverkspriset 2023.

Intresset för svenskt konsthantverk växer både här hemma och internationellt. Kanske är detta sprunget ur vår längtan efter det taktila och fysiska som en motkraft till AI och digitaliseringens ökade inflytande över våra liv, säger Mats Widbom, vd, Svensk Form.

Sjösteds verk visar stor potential att bli framtida designklassiker. På Stockholms Auktionsverk tror vi på hantverk och kvalitet. Vi ser gång efter annan hur det lönar sig att satsa på väl formgivna föremål som är utförda med känsla för material och kvalitet. Sjöstedt visar prov på allt detta, samtidigt som hennes verk serveras med en rejäl portion humor. Framförallt ser vi hur Sjöstedts samtida uttryck om 25 år kommer att betraktas som typiskt för 2020-talets tidsanda – vilket bådar gott för intresset hos framtida samlare och designälskare, säger Christofer Wikner, specialist modernt konsthantverk vid Stockholms Auktionsverk.

I juryn för Konsthantverkspriset ingår Hanna Grill, vd Konsthantverkarna, Christofer Wikner, specialist modernt konsthantverk vid Stockholms Auktionsverk, Maj Sandell, vd Konsthantverkscentrum och Mats Widbom, vd Svensk Form.

Om Linn Sjöstedt

Linn Sjöstedt är utbildad vid Konstfack på programmet för keramik och glas och verksam i G-studion i Gustavsberg. Linn Sjöstedt bygger skulpturer i keramik som gör oss påminda om vardagens absurditeter. Genom att oftast nyttja vardagliga objekt ges betraktaren en naturlig ingång och möjlig identifiering som låter tanken arbeta vidare med innebörden av föremålen. Verken kretsar många gånger kring samhällets påtryckningar på individen – såsom människans konstanta kamp för att hinna ikapp sig själv, göra karriär, sköta kosten och hålla skenet uppe. Resultaten hamnar på gränsen mellan skulptur och bruksföremål och bjuder med lekfullhet och humor in till, och uppmuntrar interaktion och eftertanke.

Om Konsthantverkspriset

Sedan 2016 har Svensk Form premierat nyskapande konsthantverk med potential att bli en framtida klassiker genom ett årligt pris. Syftet med Konsthantverkspriset är att varje år hylla en vinnare vars konsthantverk kan tilltala framtidens konsumenter om 25 år eller mer på auktion, och därmed ingå i en hållbar cykel där verk byter hem över generationer. Vinnaren erhåller 20 000 kronor. 

Tidigare års priser, som delats ut i samarbete med Auktionshuset Lauritz.com, har gått till Anton Alvarez (2022) Maja Michaelsdotter Eriksson (2021), Haidar Mahdi (2020), Hanna Hansdotter (2019), Frida Fjellman (2018) Anna Elzer Oscarson (2016).

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum grundades 1990 och är den enda renodlade intresseorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt projektkontor i Luleå. Drygt 750 medlemmar marknadsförs genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen. Målet är att stärka konsthantverkets status och bidra till att utövare inom fältet får en förbättrad ekonomisk situation.