Spegel av bildhuggare Carsten Nilsson

Carsten Nilsson • Foto: Pelle Bergström

Carsten Nilsson • Foto: Pelle Bergström

Vinnare av Konsthantverkspriset 2024 är bildhuggaren Carsten Nilsson

Under onsdagskvällen delades Konsthantverkspriset ut i samband med invigningen av årets Stockholm Craft Week, på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Till vinnare av utmärkelsen, med prissumman 20 000 kronor och en soloutställning hos Konsthantverkarna Stockholm, utsågs träsnidaren och bildhuggaren Carsten Nilsson.

Juryns motivering

"

Konsthantverkspriset 2024 tilldelas en utövare som förenar just konst och hantverk på ett unikt och inspirerande sätt. Pristagarens arbete är inte bara en hyllning till traditionellt hantverk utan också en samtida tolkning av det. Juryn imponeras av hans tekniska briljans och förmåga att utifrån klassiska, komplexa tekniker forma sin egen vision. Med ett särpräglat bildspråk skapar han objekt som både bokstavligen och i bildlig bemärkelse speglar vår omvärld, vår kultur och natur.

I juryn  ingår Hanna Grill, vd Konsthantverkarna, Maj Sandell, vd Konsthantverkscentrum och Björn Nordin, vd Svensk Form.

Om pristagaren Carsten Nilsson

Carsten Nilsson är träsnidare och bildhuggare verksam i Hammenhög i Skåne, där han driver sin verkstad sedan många år tillbaka. Hans uttrycksfulla, detaljerade och närmast obeskrivligt skickligt utförda arbeten har uppmärksammats runt om i landet och även utomlands, nu senast på den omfattande utställningen Homo Faber i Venedig.

"

”Jag arbetar med trä och i skapandet utgår jag från klassiskt 1700-talsträsnideri, vilket jag också är utbildad i. Träbildhuggeri är ett långsamt hantverk och mina objekt blir få och unika. Mitt signum är spegelramar men jag gör även andra typer av träsniderier på uppdrag till designer, konstnärer med flera.”

Konsthantverkspriset

Sedan 2016 har Svensk Form premierat nyskapande konsthantverk med potential att bli en framtida klassiker genom ett årligt pris. Tidigare år har priset delats ut i samarbete med ett auktionshus, först tillsammans med Lauritz.com och det senaste året med Stockholms Auktionsverk. I år delas Konsthantverkspriset ut av huvudarrangörerna för Stockholm Craft Week: Konsthantverkarna, Svensk Form och Konsthantverkscentrum. Förutom prissumman erbjuds pristagaren en soloutställning på Konsthantverkarna i Stockholm. Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera ett personligt och karaktärsstarkt konstnärskap inom konsthantverksfältet.

Konsthantverkspriset 2023 gick till Linn Sjöstedt och delades ut i samarbete med Stockholms Auktionsverk. Tidigare års priser delades ut i samarbete med Auktionshuset Lauritz.com: Anton Alvarez (2022) Maja Michaelsdotter (2021), Haidar Mahdi (2020), Hanna Hansdotter (2019), Frida Fjellman (2018) Anna Elzer Oscarson (2016).

Bildhuggaren Carsten Nilsson vid arbetsbordet

Carsten Nilsson• Foto: Peter Carlsson