Utanför Konsthantverkscentrums Stockholmskontor, på Bellmansgatan 5.

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum & Stockholm Craft Week

Den 4 oktober kickar Stockholm Craft Week 2023 igång! Konsthantverkscentrum arrangerade flera programpunkter bland annat heldagskonferensen Curating Craft och på kvällen samma dag var det invigning med prisutdelning, på Kulturhuset Stadsteatern. Under torsdagen var det vernissage för inte mindre än tre programpunkter på vårt huvudkontor: en medlemsutställning, projektet Container, med keramiska verk och bok av Päivi Ernkvist samt utställning och performance med vår Artist-in-Office Maja Fredin. Under lördagen kunde barn delta i en workshop med Den Pedagogiska Designbyrån och så rullade den populära Craft Tour-bussen ut på gatorna.

Curating Craft

Den internationella heldagskonferensen Curating Craft blev snabbt fullbokad och var startskottet för Stockholm Craft Week, den 4 oktober 2023. Syftet med konferensen var att stärka fältet för kurering av samtida konsthantverk och arrangerades av Konsthantverkscentrum i samarbete med NNCA – Nordic Network of Crafts Associations. Bland paneldeltagarna sågs välrenommerade representanter från de nordiska länderna samt USA. 

Datum: 4 oktober 09.00–16.30 
Adress: Studion, Kulturhuset Stadsteatern

Invigning av Stockholm Craft Week 2023

År 2023 fyller Stockholm Craft Week fem år och huvudstaden kunde njuta av ett extra bjussigt program med nytt konsthantverkspris, utställningar, vernissager, workshopar och mycket mer, på ett femtiotal platser. Jubileet firades med storslagen fest och invigningstal av kulturminister Parisa Liljestrand den 4 oktober, på Kulturhuset Stadsteatern. Under kvällen delade Li Pamp ut konsthantverkspriset från Stockholms Auktionsverk och Svensk Form. 

Datum: 4 oktober 17–20
Adress: Kulturhuset Stadsteatern

A Strategy For a Changing World • A Strategy For Changing the World

Höstens medlemsutställning öppnade den 5 oktober 2023 och är kurerad av Damon Crain som har bjudit in nio utövare inom olika materialfält att ställa ut på Konsthantverkscentrums huvudkontor. Damon Crain driver galleriet Culture Object i New York och är en av talarna vid konferensen Curating Craft. Utställare: Emma Hasselblad, Fanny Ollas, Nina Westman, Eva Davidsson, Olle Olls, Louise Bankander, Carsten Nilsson, Karolina K. Eriksson och Anna Olsson. Utställningen visas till och med 12 januari 2024.

Öppettider: 5 oktober 2023 – 12 januari 2024
Adress: Bellmansgatan 5, Stockholm

Broiler

Som avslutning på sin tid som Artist-in-Office på Konsthantverkscentrum, öppnade Maja Fredin upp sin tillfälliga ateljé för en inblick i hennes arbete. Under sin residensvistelse har Fredin påbörjat ett undersökande projekt med arbetstiteln Broiler, som handlar om kroppen som slutprodukt i ett samhälle där välfärden luckrats upp och bytts ut mot en vinstdrivande domedagsmaskin. En plats där egot står i centrum, där förbättring likställs med tillväxt och tillväxt jämställs med framgång. Att investera i sig själv, öka i massa, svälla och pulsera tyder på välstånd och livskvalitet.

Öppettider: 5–8 oktober 12.00–17.00
Adress: Bellmansgatan 5, Stockholm

Container

Container visades under Stockholm Craft Week 2023. Det är samlingsnamnet för en utställning med keramiska verk av Päivi Ernkvist och en bok med samma titel, gjord i samarbete med den grafiska formgivaren Lisa Olausson. Boken är en översikt över Ernkvists 50 år som keramiker och förmedlar även kunskaper i konsten att leda offentliga projekt.

Öppettider: 5–8 oktober 12.00–17.00
Adress: Bellmansgatan 5, Stockholm

Craft Tour 2023

Craft Tour är en guidad busstur som tar besökare av Stockholm Craft Week, till utvalda programpunkter. År 2023 blev bussen snabbt fullbokad och totalt besöktes nio platser under professionell guidning av Jenny Edlund, konsthantverkare. Bussbiljetten inkluderade dryck och snacks under turen samt lunch vid hållplats The Garage.

Datum: 7 oktober 11–17

Väva, fläta, vika!

På lördagen höll Den Pedagogiska Designbyrån en gratis barn-workshop där man tillsammans kunde skapa nytt av återbrukat material. Under workshopen fick man prova på att skapa korgar och behållare, men även bilder med hjälp av vävteknik.

Datum: 7 oktober 10–15
Adress: Mäster Olofsgården, Svartmangatan 6

Läs mer

Stockholm Craft Week 2023
Kontakt