Maja Michelsdotter Eriksson • Porträttfoto: Daniel Camerini
Maja Michaelsdotter Eriksson har på kort tid etablerat sig som en orädd inspiratör och kraftfull förnyare inom det textila konsthantverket. I hennes verk kombineras ofta humor och allvar när hon utmanar våra föreställningar om smak och estetik. Samtidigt knyter hon an till existentiella frågor, som till exempel i nyckelverket Kött och Blod från 2019. Med stor hantverksskicklighet lyfter hon handtuftningen till nya höjder.
– Jag blir hemskt glad och inspirerad av att mitt arbete uppmärksammas med Lauritz Konsthantverkspris. Jag vill tacka Lauritz, Svensk Form, Konsthantverkscentrum, Nationalmuseum och Paola Bjäringer som driver projektet Misschiefs, säger Maja Michaelsdotter Eriksson.
I juryn för Lauritz Konsthantverkspris sitter Cilla Robach, chef för samlingsenheten vid Nationalmuseum, Mette Rode Sundström, vd och delägare av Lauritz.com, Maj Sandell, vd Konsthantverkscentrum och Mats Widbom, vd Svensk Form.
Maja är verksam i Malmö där hon har sin textilverkstad. Hon har fått utmärkelsen Ung Svensk Form två gånger och har ställt ut på gallerier och museer både i Sverige och utomlands. Maja erhöll för två år sedan Konstnärsnämndens 1-åriga arbetsstipendium samt Malmö industriförenings stipendium och Malmö stads kulturstipendium för uppstart av verkstad. Hon är involverad i textilutbildningen på Östra Grevie folkhögskola och har även hållit i föreläsningar och workshops på flera universitet i Indien. Utställningen Forever som visas just nu på Misschiefs i Stockholm är Majas första soloutställning. I utställningen visas ett tiotal tuftade verk som genom lek med skala, färg och placering visar på en komisk eller absurd aspekt av världen. I verken skildras en slående fascination för allt som lever, våra biologiska kroppar och organ av kött och blod såväl som sinnets komplexitet.
Priset lyfter fram nyskapande och hållbart konsthantverk, främst inom keramik, glas, silver och smyckeskonst. Juryn premierar objekt som utstrålar en stark designvision, ett personligt formspråk och en gedigen kvalitet, som kan anses ha potential till att bli en framtida klassiker. Svensk Forms och Lauritz.coms vision med konsthantverkspriset är att varje år hylla en vinnare vars spektakulära verk kan överleva sin egen tid och tilltala framtidens konsumenter om 25 år eller mer på auktion, och därmed ingå i en hållbar cykel när verken byter hem över generationer. Vinnaren får 20 000 kronor. Tidigare års priser har gått till Haidar Mahdi (2020), Hanna Hansdotter (2019), Frida Fjellman (2018) Anna Elzer Oscarson (2016).