Stockholm Craft Week 2023
Stockholm Craft Week 2023
Programsläpp för Stockholm Craft Week 2023!
Den 4–8 oktober firar Sveriges största evenemang för samtida konsthantverk fem år. Idag släpps det maxade programmet – hela fem dagar med invigning av kulturminister Parisa Liljestrand, på Kulturhuset Stadsteatern. Bland programpunkterna syns såväl nybakade konsthantverkare från landets högskolor som etablerade utövare och internationella stjärnor. Boende och besökare i Stockholm kan se fram emot ett extra bjussigt program med nytt konsthantverkspris, utställningar, vernissager, workshopar och mycket mer, på ett femtiotal platser.
Stockholm Craft Week arrangeras av Konsthantverkscentrum, Konsthantverkarna och Svensk Form och har sedan starten 2019 etablerat sig som ett av de mest intressanta kulturevenemangen i Sverige, med en ständigt växande publik. 2022 lockade evenemanget 12 590 besökare. I år medverkar hundratals konsthantverkare från hela landet, med över 200 programpunkter av olika slag.
Sergels Torg som knutpunkt • Curating Craft
För att fira att Stockholm Craft Week fyller fem år tillkommer en hel extra dag, och Sergels torg utgör en av de centrala platserna. Startskottet för evenemanget går den 4 oktober på Kulturhuset Stadsteatern, med den internationella heldagskonferensen Curating Craft, i Studion och storslagen invigning, med tal av kulturminister Parisa Liljestrand. Under kvällen delar även Li Pamp ut ett nytt konsthantverkspris från Stockholms Auktionsverk och Svensk Form. Högst upp i samma byggnad ställer vårens master-craft-studenter från Konstfack ut på hela 500 kvm. och i utomhusgalleriet bredvid Sergel-fontänen visar alumner från Textilhögskolan verk som siar om framtidens textildesign. Det bjuds också på ett kärt återseende – i Designtorgets forna lokaler möter vi för andra året i rad alumner och lärare från masterutbildningen Metal Art på Campus Steneby.
Internationella gäster • Workshopar för alla åldrar
Årets upplaga av Stockholm Craft Week har stort internationellt fokus. Konsthantverkscentrum – en av arrangörerna bakom evenemanget – står för några av dem, bland annat en medlemsutställning kurerad av New York-galleristen Damon Crain. På Millesgården visas utställningen Power of Pattern med den världskända textilkonstnären Kaffe Fassett. Tjeckiska Centret gör gemensam sak med textilutbildningarna på Konstfack Craft! och Design- och arkitekturhögskolan i Prag med workshopar och utställningar.
Att som besökare själv vara delaktig brukar vara uppskattat – i år arrangeras det flera programpunkter för såväl ung som gammal. För den som har åldern inne bjuder Nationalmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum in till bar och workshop med möjlighet att skapa en gemensam prakturna. Den Pedagogiska Designbyrån kommer tillbaka till Mäster Olofsgården i Gamla Stan med den populära barn-workshopen där fokus i år ligger på återbruksmaterial. Hos oss på Konsthantverkscentrum visar Maja Fredin – vår Artist-in-Office och en av årets Maria Bonnier Dahlin-stipendiater – sitt pågående projekt Broiler och har premiär för sin performativa monolog med samma namn.