Nästa Craft Days blir 2024

Planen att göra Craft Days till ett stående evenemang kvarstår och nu är det beslutat att det blir vartannat år. För att inte krocka med GIBCA (Göteborg International Biennial for Contemporary Art) satsar vi på jämna år, vilket innebär att nästa omgång av Craft Days går av stapeln våren 2024.

Vad händer under tiden?

Ingen regel utan undantag. Under våren 2022 tar vi emot Iaspis-stipendiaten och textilkonstnären Nathalie Baxter, baserad i New York. Baxter bjöds in till residens under Craft Days 2021, men på grund av pandemin blev det uppskjutet. I samband med hennes vistelse i vår kommer Craft Days göra ett publikt arrangemang i mindre skala, för att sedan komma tillbaka med full kraft 2024. Håll utkik här, på Craft Days webbsida eller i sociala medier för kommande information om evenemanget!

Skön uppslutning kring konsthantverket i Västra Götaland 2021

Den 6–9 maj 2021 var det premiär för Craft Days, ett evenemang för samtida konsthantverk som drivs av Konsthantverkscentrum och Konstepidemin. Genom Craft Days belyses Västra Götalands starka ställning inom svenskt konsthantverk, något som befästs genom utbildningarna på HDK-Valand och Steneby, ateljéföreningar, gallerier, museer, konsthallar och det stora antalet etablerade utövare i regionen. Se vilka som deltog och vad som hände under fyra fullmatade dagar. Programmet och övrig info finns att se på www.craftdays.se!

Craft Days involverade såväl etablerade aktörer som Röhsska Museet, Textilmuseet i Borås och Rian designmuseum, som konstnärsdrivna initiativ som undersöker nya sätt att visa konsthantverk. I programmet syntes bland annat det mobila galleriet Pandoras grupputställning tête-à-tête, med den nya generationens textilkonst och konstnären Sandra Hiredals resande utställningskoncept Ett litet galleri, som undersöker smyckekonstens plats i det offentliga rummet.

Under Craft Days fanns flera tillfällen för besökare att delta, i allt från fysiska workshops till webbinarier. Bland annat bjöd Marja Fodorpataki in till Bundle Dye, en workshop i växtfärgning på Blå Stället i Angered. På Röhsska museet fanns möjlighet att skapa egna masker med utgångspunkt i Kiyoshi Yamamotos konstnärskap. Och dessutom arrangerades heldagswebbinariet Tala genom ting (Speaking through objects) där filosofen Jonna Bornemark samt flera internationella föreläsare medverkade. Under webbinariet deltog även konsthantverkare från hela landet med varsin digital artist pitch.

Bakgrund

Idén till Craft Days växte fram efter att Konsthantverkscentrum och Konstepidemin i oktober 2019 arrangerade Göteborg Craft Day – Visions and Strategies in Curating Craft II. Utvärderingen av Göteborg Craft Day visade att intresset för ett utökat evenemang är stort. Därför har organisationerna fortsatt sitt samarbete, och bjudit in fler aktörer att ta del av Craft Days.