Pressrelease • 02/11 2021

Elin Flognman

”Potatis drömmer om havet” • Foto: Daniel Engvall

Smyckekonstnären Elin Flognman ställer ut på Form/Design Center

Den 6 november öppnar en utställning med smyckekonstnären Elin Flognman på Form/Design Center i Malmö. "Il Giardino dei Potatis – resan som inte blev av och samarbetet med en sedan länge död släkting" är en växande fantasiträdgård för smycken och berättelser. Utställningen är nummer två av sju i projektet 7 x konsthantverk som är ett samarbete mellan Form/Design Center och Konsthantverkscentrum.

Utställningen tar avstamp i en inställd studieresa till Niki de Saint Phalles trädgård i Italien, som pandemin satte stopp för. Istället började Flognman arbeta med en egen trädgård i mindre skala, med inspiration från den hon inte fick uppleva. Arbetet har nu pågått i drygt ett år.

"

Trädgården växer hela tiden och den kan bli allt jag vill att den ska vara: vild, orädd, vacker, grotesk och rolig, säger Elin Flognman om det pågående arbetet med trädgården.

Den alldagliga potatisen och ullen

Utgångspunkten i Flognmans arbete är alltid vardagen och det alldagliga. Under åren har just potatis varit ett återkommande tema.

Flognman arbetar utifrån premissen att inte köpa material utan använda sådant som finns runt omkring, sådant som hon får eller hittar eller sådant som köpts för att återvinnas. Materialen får styra arbetsmetoden. Under de senaste åren har hon upptäckt det mångsidiga materialet ull.

I trädgården som byggts upp på Form/Design Center möter besökaren ullpotatisar, skedskogar och bärnstenständer som blir berättelser som knyter dåtid med nutid.

Farmors farmors far och en sagosamlare från Dalsland

I utställningen möter vi också Flognmans farmors farmors far, Anders Backman. Hans berättelser skrevs ned på 1880-talet av en sagosamlare i Dalsland som samlade berättelser att rädda till framtiden. Historierna har tillsammans med beskrivningen av Anders, hans tankegångar och hans lilla stuga omgiven av stora skogar och taggiga krusbär, varit inspirationsfröer till växterna i Elins trädgård.

Om Elin Flognman

Elin Flognman är yrkesverksam smyckekonstnär med masterexamen från HDK-Valand. Hon är verksam i Trollhättan och har deltagit i flera utställningar både i Sverige och internationellt.

Elin Flognman

”Jätteroligt” • Foto: Daniel Engvall

Om projektet 7 x konsthantverk

I sju olika utställningar, under perioden 2020 – 2023, visar Konsthantverkscentrum och Form/Design Center samtida konsthantverk i såväl tematiska grupputställningar som separatutställningar med fokus på olika material.

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum grundades 1990 och är den enda renodlade intresseorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt projektkontor i Luleå. Drygt 750 medlemmar marknadsförs genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen. Målet är att stärka konsthantverkets status och bidra till att utövare inom fältet får en förbättrad ekonomisk situation.

Läs mer