Porträtt av Finn Ahlgren

Finn Ahlgren

Finn Ahlgren

Finn Ahlgren föreläser om sitt konstnärskap

Den 26 oktober 2023 besökte konsthantverkaren och formgivaren Finn Ahlgren Lillan i Luleå för att berättar om sitt konstnärskap. Ahlgren använder ofta återbrukade lågstatusmaterial, som laminerad spånskiva, och vänder sig emot designvärldens åsikter om fult och fint.

Konsthantverkaren och formgivaren Finn Ahlgren undersöker i sitt konstnärskap begrepp som estetik, status och moral – han anser att det inom designvärlden finns cementerade åsikter om fint och fult, om rätt och fel. Ahlgren använder ofta återbrukade lågstatusmaterial som av många anses omöjliga att använda av estetiska skäl. Han anser att exempelvis att laminerad spånskiva från ett utrivet kök, har både karaktär och charm samtidigt som det representerar ”det fula” det som vi i dagens samhälle försöker distansera oss ifrån i jakten på ett estetiskt felfritt liv.

Den 26 oktober arrangerade Konsthantverkscentrum tillsammans med Svensk Form Norrbotten, en öppen föreläsning där publiken fick möjlighet att ta del av Finn Ahlgrens konstnärskap. Föreläsningen hölls på Lillan, i Luleå. Nedan kan du se föreläsningen i videoformat.

"

I mitt arbete spelar hantverket en avgörande roll. För att få fram slumpen, misstagen och det okontrollerade måste handen vara med – enbart tanken räcker inte, menar Finn Ahlgren.

Ta del av föreläsningen från den 26 oktober 2023!