Vistelsestipendium Paris, Fredrik Nielsen

Fredrik Nielsen – Mottagare av Vistelsestipendiet 2021

Av de 25 ansökningar som inkom 2020 fattade arbetsgruppen från Konsthantverkscentrum i samråd med Svenska Institutet ett beslut att ge premiärstipendiet till glaskonstnären Fredrik Nielsen, med motiveringen:

"

Fredrik Nielsen har en tydlig plan och ambition med sin ansökan, och vi ser fram emot att se vad som kan komma ut ur de samarbeten, möten och kreativa arbete han avser att genomföra.

Om Fredrik Nielsen

Fredrik Nielsen är glaskonstnär och glasblåsare utbildad vid Glasskolan i Orrefors, Pilchuck Glass School i USA samt Kungliga Konsthögskolan, Stockholm. Fredrik arbetar med materialet och traditionerna kring det på sitt eget sätt, och hans glasobjekt präglas i hög grad av tillverkningsprocessen. Det råa uttrycket är influerat av graffiti, musik och popkultur som ibland utmanar den traditionella bilden av glaskonst.

2015 startade han The Garage, en glasblåsningsstudio belägen i Årstabergs gamla panncentral, strax utanför centrala Stockholm. Studion drivs tillsammans med Patrick Hällbom och erbjuder även ateljéplatser där Matilda Kästel, Irina My Ahrenstedt och Martin Arvidsson jobbar.