Konsthantverk på menyn, SSDD

Konsthantverk på menyn

Under Southern Sweden Design Days 27 – 30 maj 2021 visades utställningen ”Konsthantverk på menyn” på Konstfrämjandet i Malmö. Här presenterades en tillbakablick på det konsthantverk som visats och använts i matsalarna på Daniel Berlin Krog 2010 - 2020. Skulpturer av Eva Hild samverkade med den unika porslinsservisen på 60 delar, framtagen av keramiker och formgivare Lena Willhammar tillsammans med Daniel Berlin.

Smaka på samtida svenskt konsthantverk

Mellan 2010 och 2020 hade Konsthantverkscentrum och stjärnkrögaren Daniel Berlin ett återkommande samarbete kring en årlig exponering av konsthantverk i restaurangen i Skåne Tranås. Här visades konstnärskap som överraskar och stärker intrycket av maten och de smakupplevelser som kocken stod bakom. Till den sista utställningen 2020 gjorde keramikern Eva Hild nya skulpturer som visades i matsalen på Daniel Berlin Krog.

Unik porslinsservis – Lena Willhammar

Den lokala keramikern och formgivaren Lena Willhammar har jobbat i nära samarbete med Daniel Berlin sedan 2010. Tillsammans utvecklade de nytt bruksporslin till nya rätter varje år. I utställningen ”Konsthantverk på menyn” visas den omfattande servisen med över 30 olika delar och den keramiska arbetsprocessen förklaras med exempel på gjutformar och prototyper.

Handbyggda former av luft och lera – Eva Hild

Eva Hild tar plats på den internationella konstscenen och finns representerad på museum, vid institutioner och i privata samlingar runt om i världen. I sitt arbete utforskar hon olika dimensioner av massa, luft och rörelse. Hon formar och bygger avancerade skulpturer för hand av tunna lager lera där hålrum och luft spelar lika stor roll för verket som det fasta materialet. Hennes allra största skulptur i gjuten aluminium, Rubato, står framför Malmö Live, konferenshotell och konserthus i Malmö.

För Southern Sweden Design Days producerade Konsthantverkscentrum en film där Eva Hild berättar om sitt arbete.