Anton Alvarez, Lauritz Konsthantverkspris 2022

Anton Alvarez • Foto: Isak Berglund Mattsson-Mårn

Anton Alvarez • Foto: Isak Berglund Mattsson-Mårn

Vinnare av Lauritz Konsthantverkspris 2022!

I samband med invigningen av Stockholm Craft Week 2022, på Hallwylska museet i Stockholm, delades Lauritz Konsthantverkspris ut för sjätte gången. Priset är instiftat av Svensk Form tillsammans med Lauritz.com, och i år mottog Anton Alvarez den fina utmärkelsen med prissumman 20 000 kr.

Juryns motivering

"

Lauritz konsthantverkspris 2022 tilldelas Anton Alvarez för ett gränsöverskridande arbete med uppfinningsrika tillverkningsmetoder. Juryn tilltalas av Anton Alvarez uttalade materialkänsla och egensinniga uttryck. Hans lekfulla formspråk laddar spänningsfältet mellan material och gravitation och utmanar vår föreställning om konst, konsthantverk och skapande i mötet mellan maskin och människa.

– Min konstnärliga praktik tar avstamp i material och arbetsmetoder. Jag har alltid haft ett stort intresse i konsthantverk och den värld som det representerar. Jag älskar människans uppfinningsrikedom som ärvts från hand till hand i generationer, men även de mer nutida konsthantverkspraktiker som uppkommit som ett behov eller reaktion i en mera kontemporär kontext, säger Anton Alvarez. Jag är superglad och hedrad att bli vinnare av Lauritz konsthantverkspris 2022! Jag vill tacka juryn, G-studion i Gustavsberg där jag har min ateljé, eldsjälen Göran Ohlsén och alla andra som tror på och älskar konst och hantverk.

I juryn för Lauritz Konsthantverkspris sitter Cilla Robach, chef för samlingsenheten vid Nationalmuseum, Mette Rode Sundström, vd och delägare av Lauritz.com, Maj Sandell, vd Konsthantverkscentrum och Mats Widbom, vd Svensk Form.

Om Anton Alvarez

Anton Alvarez konstnärskap pendlar mellan expressiva uttryck och måttfullhet. Den maskinella teknik han utvecklat och applicerar i sin praktik kan ses som oskiljaktig konstnärsskapet i sig – med hjälp av denna tänjer han gränserna mellan tradition och innovation genom att kombinera rollerna av en hantverkare och ingenjör i ett. Resultatet utmanar genom sina skulpturala former såväl vår uppfattning om vikt och gravitation som rumslighet och yta. Anton har studerat i både Stockholm och London, med en kandidatexamen från Konstfack och en master från Royal College of Art. Under 2022 hade han soloutställningar på både Millesgården och Rörstrands museum, och har sedan tidigare ställt ut i flera länder, bland annat i Storbritannien, Portugal, Taiwan och USA.

Läs mer om Anton Alvarez på hans webbsida.

Om Lauritz Konsthantverkspris

Svensk Form och Lauritz.com instiftade konsthantverkspriset med visionen att varje år hylla en vinnare, vars spektakulära verk kan överleva sin egen tid. Verk som tilltalar framtidens konsumenter på auktion, och därmed ingår i en hållbar cykel över generationer. Lauritz Konsthantverkspris lyfter fram nyskapande och hållbart konsthantverk, främst inom keramik och glas. Juryn premierar objekt som utstrålar en stark designvision, ett personligt formspråk och en gedigen kvalitet, som kan anses ha potential att bli en framtida klassiker. Vinnaren erhåller 20 000 kronor.

Tidigare års priser har gått till Maja Michaelsdotter Eriksson (2021), Haidar Mahdi (2020), Hanna Hansdotter (2019), Frida Fjellman (2018) Anna Elzer Oscarson (2016).