"Happy Sad" pokal av Lotta Grimborg

Lotta Grimborg

Lotta Grimborg

Lotta Grimborg – Mottagare av Vistelsestipendiet 2022

I samverkan med Svenska institutet i Paris utlyser Konsthantverkscentrum årligen ett stipendium riktat till professionella konsthantverkare, som omfattar ett resebidrag samt två veckors vistelse i en av Svenska institutets gästlägenheter i centrala Paris. Årets utlysning öppnade i samband med Stockholm Craft Week 2021 och nu är det klart att årets mottagare av vistelsestipendiet är textilkonstnären Lotta Grimborg.

Juryns motivering

Av de ansökningar som inkom fattade arbetsgruppen från Konsthantverkscentrum i samråd med Svenska Institutet ett beslut att ge Vistelsestipendiet 2022 till textilkonstnären Lotta Grimborg med motiveringen:

"

Staden har en lång och rik historia inom sömnad och textil, och juryn ser flera givande kontaktytor med Lotta Grimborgs arbete inom konstbroderi. Utöver utvecklingen hennes egna konstnärliga uttryck har hon också ambitionen att stärka sitt nätverk bland konstnärsdrivna gallerier och initiativ i staden. Grimborg driver det mobila galleriet Pandora och under sin vistelse i Paris skulle hon knyta internationella kontakter samt vidareutveckla sitt curatoriella arbete.

Om Lotta Grimborg

Lotta Grimborg arbetar som textilkonstnär och är baserad i Göteborg,med ateljé i Kålltorp. I sina verk använder hon ofta små glaspärlor och olika broderitekniker för att skapa en berättelse. På senaste tiden kretsar teman kring tävling, rivalitet och moderskap. Hon använder glänsande, skimrande, syntetiska textilier i kombination med sina egna digitaltryckta textilier för att skapa collage, fanor och pokaler. Lotta Grimborg är utbildad på Konstfack och HDK-Valand.