Foto av Amanda Nordqvist

Foto: Fanny Jansson

Foto: Fanny Jansson

Mellösaverken Headspace 2023

Medlemmar i Konsthantverkscentrum kunde för första gången nu i vår ansöka om ett nytt konstnärsresidens som inkluderar två veckors boende, ett resebidrag och rymlig ateljé. Residenset är ett samarbete mellan Konsthantverkscentrum och Mellösaverken i Sörmland. Först att flytta in som artist-in-residence i den fd. tumstocksfabriken är textilkostnären Amanda Nordqvist.

Nu är det klart vem som får ta del av vår nya konstnärsresidens – under två veckor i sommar kommer textilkonstnären Amanda Nordqvist att bo och arbeta på Mellösaverken i Sörmland. Som residenskonstnär får hon tillgång till två veckors gratis boende och tillgång till en rymlig ateljé samt ett resebidrag.  Mellösaverken ägs och drivs sedan 2016 av konsthantverkarna Åsa Lockner och David Taylor. Lokalerna huserade fram till 1980 en tumstocksfabrik, men är nu renoverade till ateljéer, verkstäder och bostäder. Genom residenset vill Konsthantverkscentrum och Mellösaverken bidra till utvecklingen av konsthantverksfältet och erbjuda yrkesverksamma utövare plats och tid för konstnärlig fördjupning.

Om Amanda Nordqvist

Amanda Nordqvist arbetar inom en textil tradition. Hon inspireras av färger och ljus drivs av en nyfikenhet inför berättande och process. I pågående projekt möts textiltryck och penseldrag. Genom ett intuitivt skapande undersöks olika temperament hos metoderna. Nordqvist kommer ursprungligen från Robertsfors i Västerbotten men är idag baserad i Göteborg. Våren 2021 tog hon sin masterexamen från Konstfack. Tidigare har hon studerat vid Textilhögskolan i Borås, Göteborgs Konstskola och KV konstskola.