Linn Sjöstedt

Linn Sjöstedt • Foto: Daniel Engvall

Linn Sjöstedt • Foto: Daniel Engvall

Konsthantverkspriset 2023

Under invigningen av Stockholm Craft Week på Kulturhuset Stadsteatern, delade Svensk Form för första gången ut Konsthantverkspriset tillsammans med Stockholms Auktionsverk. Vinnare av utmärkelsen, med prissumman 20 000 kronor, är keramikern Linn Sjöstedt.

Juryns motivering

"

Linn Sjöstedts formspråk klingar av humor och blinkningar till både samtidens dilemman och historiska designikoner. Linn Sjöstedt driver med våra mänskliga laster, samtidigt som hon lyfter dem till sitt hjärta. Livets bräcklighet balanseras i verken mot en överväldigande styrka av färger och former. Juryn imponeras av Linn Sjöstedts förmåga att sätta fingret på vår tids egenheter samt hennes exceptionella hantverksskicklighet. Hennes generösa palett av uttryck och referenser till designhistorien får juryn på fall.

– Sjösteds verk visar stor potential att bli framtida designklassiker. På Stockholms Auktionsverk tror vi på hantverk och kvalitet. Vi ser gång efter annan hur det lönar sig att satsa på väl formgivna föremål som är utförda med känsla för material och kvalitet. Sjöstedt visar prov på allt detta, samtidigt som hennes verk serveras med en rejäl portion humor. Framförallt ser vi hur Sjöstedts samtida uttryck om 25 år kommer att betraktas som typiskt för 2020-talets tidsanda – vilket bådar gott för intresset hos framtida samlare och designälskare, säger Christofer Wikner, specialist modernt konsthantverk vid Stockholms Auktionsverk.

I juryn för Konsthantverkspriset ingår Hanna Grill, vd Konsthantverkarna, Christofer Wikner, specialist modernt konsthantverk vid Stockholms Auktionsverk, Maj Sandell, vd Konsthantverkscentrum och Mats Widbom, vd Svensk Form.

Om Linn Sjöstedt

Linn Sjöstedt är utbildad vid Konstfack på programmet för keramik och glas och verksam i G-studion i Gustavsberg. Linn Sjöstedt bygger skulpturer i keramik som gör oss påminda om vardagens absurditeter. Genom att oftast nyttja vardagliga objekt ges betraktaren en naturlig ingång och möjlig identifiering som låter tanken arbeta vidare med innebörden av föremålen. Verken kretsar många gånger kring samhällets påtryckningar på individen – såsom människans konstanta kamp för att hinna ikapp sig själv, göra karriär, sköta kosten och hålla skenet uppe. Resultaten hamnar på gränsen mellan skulptur och bruksföremål och bjuder med lekfullhet och humor in till, och uppmuntrar interaktion och eftertanke.

Om Konsthantverkspriset

Linn Sjöstedt är utbildad vid Konstfack på programmet för keramik och glas och verksam i G-studion i Gustavsberg. Linn Sjöstedt bygger skulpturer i keramik som gör oss påminda om vardagens absurditeter. Genom att oftast nyttja vardagliga objekt ges betraktaren en naturlig ingång och möjlig identifiering som låter tanken arbeta vidare med innebörden av föremålen. Verken kretsar många Sedan 2016 har Svensk Form premierat nyskapande konsthantverk med potential att bli en framtida klassiker genom ett årligt pris. Syftet med Konsthantverkspriset är att varje år hylla en vinnare vars konsthantverk kan tilltala framtidens konsumenter om 25 år eller mer på auktion, och därmed ingå i en hållbar cykel där verk byter hem över generationer. Vinnaren erhåller 20 000 kronor. Tidigare års priser, som delats ut i samarbete med Auktionshuset Lauritz.com, har gått till Anton Alvarez (2022) Maja Michaelsdotter Eriksson (2021), Haidar Mahdi (2020), Hanna Hansdotter (2019), Frida Fjellman (2018) Anna Elzer Oscarson (2016).

Linn Sjöstedt i utställning under Southern Sweden Design Days

Linn Sjöstedt • Foto Daniel Engvall