Pressrelease • 02/09 2020

Stockholm Craft Week 2020 programsläpp

Programdagar Stockholm Craft Week 2020

Idag – programsläpp för Stockholm Craft Week 2020

Den 1 oktober drar Sveriges största evenemang för samtida konsthantverk igång och idag släpps programmet. Över 40 aktörer och drygt 200 konsthantverkare arrangerar utställningar, konstnärsamtal, föredrag, öppna ateljéer, workshopar och visningar. Förra året hade Stockholm Craft Week premiär och drog då över 6000 besökare. Årets evenemang väntas bli lika stort – med hjälp av sociala medier och andra digitala plattformar kan Stockholm Craft Week trots Corona-pandemin nå en ännu större publik.

För snart ett år sedan hade det allra första Stockholm Craft Week premiär, ett megaevent för samtida konsthantverk som initierats och drivs av Konsthantverkscentrum, Värmdö kommun och Konsthantverkarna. Trots att förutsättningarna för ett publikt arrangemang ser annorlunda ut i år p.g.a. covid-19, är arrangörerna glada att kunna genomföra Stockholm Craft Week 2020. Många av programpunkterna i år kommer att kompletteras med hjälp av sociala medier och andra digitala plattformar.

"

Vi är glada att vi vågade ta beslutet att genomföra Stockholm Craft Week i år, trots omständigheterna. Vi kan presentera ett gediget, mångfacetterat och riktigt spännande program som kommer att nå ännu fler i år eftersom så mycket av innehållet kan spridas digitalt. Vi upplever nog alla ett sug efter att se utställningar ”på riktigt” och träffa andra människor, vilket också kommer vara möjligt, men i begränsad utsträckning. Alla medverkande aktörer tar stort ansvar att skapa trygghet och följa Folkhälsomyndighetens råd. Det är otroligt peppande att detta trots allt händer nu! Det svenska konsthantverket är starkare än någonsin och i år har vi möjlighet att förmedla det till ännu fler, säger Maj Sandell, VD för Konsthantverkscentrum.

Textil aktion, feminism och internationell medverkan

I år medverkar dryga 40 aktörer, och över 200 konsthantverkare som tillsammans visar upp bredden inom svenskt konsthantverk. Mellan 1– 4 oktober kommer besökare och följare att kunna ta del av utställningar, visningar, öppna ateljéer, konstnärssamtal, workshopar och föreläsningar, samt en konferens.

Bland många andra deltar den feministiska konstnärsplattformen Misschiefs med utställare som bl.a. Åsa Jungnelius och Frida Fjellman, två av Sveriges mest uppmärksammade konsthantverkare och glaskonstnärer. En annat internationellt namn som syns under Stockholm Craft Week är Simon Klenell som tillsammans med kollegorna i studion Sthlm Glas bjuder på öppen verkstad med glasblåsning inför publik.

På konsthallen Mint i ABF-huset hålls en textil aktion och utställning samt en tre-dagars konferens, med utgångspunkt i projektet Fabriksflickorna – De viljefulla textilarbetarna, som drivs av Frida Hållander och Åsa Norman.

Flera internationella samarbeten kan också presenteras, som online-eventet ”Cooking. Community.” av duon Food is Home, den nystartade podden Craftsight och plattformen Current Obsession med många följare över hela världen, på sociala medier. Stockholm Craft Week äger huvudsakligen rum i Stockholm och i Gustavsberg på Värmdö, där Gustavsbergs Konsthall och ateljéföreningen G-studion är centrala platser.

Stockholm Craft Week 2021

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum grundades 1990 och är den enda renodlade intresseorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt projektkontor i Luleå. Drygt 750 medlemmar marknadsförs genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen. Målet är att stärka konsthantverkets status och bidra till att utövare inom fältet får en förbättrad ekonomisk situation.