Pressrelease • 19/05 2021

Rekordstort intresse för Stockholm Craft Week 2021

Den 30 september - 3 oktober exploderar det samtida konsthantverket i tredje omgången av Stockholm Craft Week. Evenemanget har snabbt blivit en självklarhet på den svenska konsthantverksscenen och inför 2021 har intresset att delta varit rekordstort. I programmet märks etablerade aktörer som Bea Szenfeld och Fredrik Nielsen samt en mängd konstnärsdrivna initiativ och grupputställningar på bland annat Misschiefs och Galleri Duerr.

"

Det har varit fantastiskt spännande att ta del av alla intresseanmälningar, vi ser redan nu hur omfattande och bra 2021 års program kommer bli. Den stora mängden sökande är ett tecken på att Stockholm Craft Week är ett evenemang som verkligen behövs – att konsthantverket är på frammarsch, säger Maj Sandell, vd, Konsthantverkscentrum.

Stockholm Craft Week är Sveriges största evenemang för konsthantverk, och bakom satsningen står Konsthantverkscentrum, Konsthantverkarna och Svensk Form, som är ny medarrangör. Både 2019 och 2020 var framgångsrika för Stockholm Craft Week. Premiären lockade över 6300 besökare och under 2020 kunde besökarna trots rådande pandemi ta del av programpunkter från 42 olika aktörer som tillsammans presenterade mer än 200 konsthantverkare.

Stockholm Craft Week 2021

Inför årets upplaga märks tydligt att Stockholm Craft Week är efterlängtat av branschen, sedan 2020 har antalet medverkande ökat markant. Streamade samtal, digitala utställningar och poddar möjliggör dessutom en större spridning av programpunkterna, inte minst internationellt.

Glasblåsarshow, feelgood-vibbar och bakluckevisning

Att konsthantverket tar plats märks på flera sätt. Extra spännande är de många konstnärsdrivna initiativen som exempelvis Poppi Pop Up, Dotdotdot och Projekt P som genom sina grupputställningar ger en bred inblick i det samtida konsthantverket. Under programpunkten Let’s park here får vi dyka in i Projekt P:s baklucka när de parkerar och bjuder in till en utställning med konsthantverkare i början av sin karriär. Projektet sätter fokus på unga utövares arbetssituation och lyfter frågor om vem som får synas och var.

Stockholms hantverksförening bjuder in till grupputställning med ett urval av sina medlemmar där vi bland annat möter hyllade papperskonstnären Bea Szenfeld. På The Garage är glashantverket i fokus när Fredrik Nielsen och hans team sätter upp sin glasblåsarshow. Dessutom delas det prestigefyllda Lauritz Konsthantverkspris ut i samarbete med Svensk Form, ett pris som syftar till att identifiera nya, framtida formklassiker.

Misschiefs som beskriver sig själva som punkig plattform för kvinnliga konstnärer, har sedan öppnandet 2020 bjudit på ett pärlband av vernissager, performances och utställningar. Utställningarna byts ut varje månad och inför Stockholm Craft Week ser vi fram emot en grupputställning utöver det vanliga. Den mest månghövdade programpunkten står Galleri Duerr för, under titeln TAKEAWAY samlas över 40 konsthantverkare, formgivare och konstnärer som visar skulptur, glas, keramik och textilkonst. Programmet i sin helhet presenteras i början av september.

Stockholm Craft Week 2020 genomförs med stöd av Stockholms stad och Region Stockholm. Arrangörerna bakom Stockholm Craft Week följer självklart utvecklingen av Coronapandemin och planerar årets evenemang utifrån Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum grundades 1990 och är den enda renodlade intresseorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt projektkontor i Luleå. Drygt 750 medlemmar marknadsförs genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen. Målet är att stärka konsthantverkets status och bidra till att utövare inom fältet får en förbättrad ekonomisk situation.