Pressrelease • 02/09 2021

Stockholm Craft Week program 2021

Rekordstort programsläpp
Stockholm Craft Week 2021

Sista september drar Sveriges största evenemang för samtida konsthantverk igång och idag släpps program­met. Sedan premiären för tre år sedan har intresset för Stockholm Craft Week stadigt ökat och den 30 september till 3 oktober bjuds besökarna på en vecka fullmatad med konsthantverk. I programmet märks bland annat Bea Szenfeld, Zandra Ahl och Craft Tours som guidar resenärer genom söderort samt konsthantverksbar med duon Scullcraft.

"

Programmet speglar den vibrerande energin i dagens konsthantverksscen –
det märks att pandemin har skapat ett stort sug efter utställningar, festligheter och fysiska möten. En annan tydlig och rolig tendens är de många unga konsthantverkare som går ihop och skapar egna utställningsinitiativ, det är väldigt kul att ha med dem under Stockholm Craft Week, säger Helena Pernow, ansvarig projektledare för Stockholm Craft Week.

Stockholm Craft Week arrangeras av Konsthantverkscentrum, Svensk Form
och Konsthantverkarna och har sedan urpremiären 2019 blivit ett etablerat evenemang för såväl bransch som besökare. Trots att förutsättningarna för
ett publikt arrangemang fortfarande ser annorlunda ut på grund av restriktionerna
är arrangörerna glada att kunna genomföra Stockholm Craft Week 2021. Många av programpunkterna kommer även i år att kompletteras med sändningar i sociala medier och andra digitala plattformar.

Bea Szenfeld, workshops, textila jätteobjekt och en chartrad konsthantverksbuss

Den 30 september till 3 oktober kan besökare ta del av Stockholm Craft Week i både fysisk och digital form. Intres­set för att delta i evenemanget är stort och i år syns en markant ökning bland antalet medver­­ka­nde – hela 55 aktörer visar tillsammans med över 300 konsthantverkare från olika discipliner upp en konstart som bubblar av initiativ och idéer.

Under invigningsceremonin på Nationalmuseum presenteras vinnaren av
Lauritz Konsthantverkspris, som delas ut i samarbete med Svensk Form. För
den som själv vill prova på konsthantverk så erbjuds flera workshops, bland annat boro-workshop på Östasiatiska Museet, textil skissteknik på HV Galleri samt snickar-workshop på Studio Pank. Bland de konstnärsdrivna initiativen ser vi bland annat bakluckeutställningen Let’s Park Here, plattformen DotDotDot som återvänder med en traditionsutmanande grupputställning samt ateljékollektivet Åttiofjärde Konsthallen, där konstnärerna visar upp sina verk i den rivningshotade industrilokalen i Henriksberg.

På Hallwylska museet finner vi pappersvirtuosen Bea Szenfeld tillsammans med andra namnkunniga kollegor ur Stockholms Hantverksförening. Punkiga konstnärsplattformen Misschiefs sätter upp Forever, en soloutställning med textilkonstnären Maja Michaelsdotter Eriksson vars överdimensionerade textilskulpturer både förbryllar och trollbinder. Debatterande konsthantverkaren och tidigare designrektorn Zandra Ahl medverkar i både utställning och artist talk på Way Gallery. Under namnet Scullcraft bjuder keramikern Sebastian Hägelstam och silversmeden Johan Schalin in till konsthantverksbar där proffscocktails serveras i handgjorda drinkmuggar med tillhörande drinkpinnar. Ett helt nytt inslag under Stockholm Craft Week är programpunkten Craft Tours som i en minst sagt välinredd specialchartrad buss tar med publiken på guidade visningar runt Stockholm.

Stockholm Craft Week 2021

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum grundades 1990 och är den enda renodlade intresseorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt projektkontor i Luleå. Drygt 750 medlemmar marknadsförs genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen. Målet är att stärka konsthantverkets status och bidra till att utövare inom fältet får en förbättrad ekonomisk situation.