Pressrelease • 28/05 2020

Stockholm Craft Week 2020 save the date

- Stockholm Craft Week -
upprepar succén från förra året

Den första upplagan av Stockholm Craft Week blev en stor framgång med över 6000 besökare. Eventet är en ny satsning på samtida konsthantverk, med syfte att synliggöra den mångfacetterade konstarten. Nya medverkande aktörer i år är bl.a. Rian Designmuseum, Hallwylska museet och HDK-Valand. Ytterligare nyheter är ökningen av digitala visningar som tillgängliggör eventet på bredare front.

Över 6000 besökare

Stockholm Craft Week är den första satsningen i sitt slag, på svenskt konsthantverk. Bakom det nya eventet står Konsthantverkscentrum, Värmdö kommun och Konsthantverkarna. Tillsammans vill de uppdatera den gängse bilden av konsthantverk och lyfta det internationellt sett starka, svenska konsthantverket på hemmaplan. Förra årets omgång drog minst 6300 besökare, 32 aktörer arrangerade bl.a. vernissager, konstnärsamtal, seminarier och öppna ateljéer. Över 320 konsthantverkare var på olika sätt representerade i Stockholm Craft Week 2019.

Bårtäcken, Black metal och Ryavävar

I år äger Stockholm Craft Week, precis som föregående år rum i centrala Stockholm och Gustavsberg. Eventet är efterlängtat av branschen och trycket på årets ansökan har varit stort. I år har antalet medverkande aktörer ökat till drygt 40. De medverkande är institutioner, enskilda konstnärer, gallerier, ateljéföreningar samt högskolor. Årets program bjuder på en spännande kombination av forskning, begravningsattribut, tvärdisciplinära samarbeten, workshoparoväntade utställningar.

Program

Programmet i sin helhet presenteras i början av september. Arrangörerna bakom Stockholm Craft Week följer självklart utvecklingen av Coronapandemin och planerar årets event utifrån Folkhälsomyndighetens restriktioner. Stora delar av programmet kommer att vara tillgängligt via digitala lösningar.

Stockholm Craft Week 2020 genomförs med stöd av Stockholms stad och Region Stockholm.

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum grundades 1990 och är den enda renodlade intresseorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt projektkontor i Luleå. Drygt 750 medlemmar marknadsförs genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen. Målet är att stärka konsthantverkets status och bidra till att utövare inom fältet får en förbättrad ekonomisk situation.