Jelizaveta Suska, i medlemsutställningen TORG

Jelizaveta Suska

Torg

Plateia / piazza / place / square / platz / mötesplats

Torget är sedan tidernas begynnelse en plats för det öppna samtalet. I samband med Konsthantverkscentrums 30-årsjubileum, 2020 curaterade Päivi Ernkvist medlemsutställningen Torg.

"

I utställningen TORG samverkar jag och min Magiska Låda med mångkonstnären Pontus Lindvall. Tillsammans med snickarduon Madam har Pontus skapat en väggpanel i trä med parkettläggningsteknik, ett slags rum eller scen, inspirerad av barocken. Rummet är vårt gemensamma projekt – vårt samtal, vårt torg.
/Päivi Ernkvist

Om utställningen

På utställningsplatsen, eller torget om man så vill, placerar Päivi Ernkvist sin Magiska Låda – ett mobilt utställningsrum som redan har en rad resor bakom sig. Vid varje utställning presenteras den på en oprövad plats, med nytt innehåll och alltid med dialogen i centrum. Denna gång sker det i samverkan med Pontus Lindvall som även har gestaltat Magiska Lådans insats med belysning. Medutställare är smyckekonstnär Jelizaveta Suska och Jenny Hillevi Larsson. Samtliga utställare är medlemmar i Konsthantverkscentrum.

Jelizaveta Suska är utbildad på HDK, Smyckekonst. Här visar hon sina polymer-smycken i kollektionen Frozen Moments, en slags stenar i ett landskap av krossad marmor. Stort mörker och gnistrande kristaller tar plats i det nygamla barocka kuriosakabinettet.

Jenny Hillevi Larsson visar verket Döden i vitt, som är hennes gesällprov i konstbroderi från Handarbetets Vänner. Hon har använt sig av traditionella hantverkstekniker tillsammans med återvunnen tråd från loppisar och broderat motivet på halvblekt skjortlinne. Fram träder ett ömtåligt, skirt verk i vitt på vitt som för tankarna till livets förgänglighet.

Pontus Lindvall är utbildad på Konstfack, Keramik och Glas. Han arbetar ofta i samverkan med andra konstnärer och den här gången tillsammans med Päivi Ernkvist. Till TORG har Pontus tagit fram ett väggparti i parkettläggningsteknik, och skapar på så sätt en rumslig dimension till Päivis Magiska låda.

Päivi Ernkvist är svensk keramiker med rötter i Finland. Hon är utbildad på Konstfack, Keramik och Glas. I TORG visar hon sina handtummade porslinsreliefer och den handgjorda boken Med kärlekens ögon – fragment ur Casanovas Memoarer. Varje bok är unik och har ett eget sigill med en modellerad trollslända i porslins- eller stengodslera som är fäst med ett silkesband på bokens framsida.