Pressrelease • 17/06 2021

Utvalt bilder 2021

Kajsa Willner • Caroline Möller • Jonatan Hedetoft
Åsa Elmstam • Sara Rylander • Hanna Bodin
Foto: Jesper Berg

Handgjord form som kommenterar samtiden

Nu presenteras den tredje utställningen i projektet Utvalt, med öppning för allmänheten den 17 juni på Form/Design Center i Malmö. Av närmare 400 inkomna bidrag från hela södra Sverige har 27 verk av lika många utövare valts ut att delta. I årets Utvalt möts professionella och amatörer sida vid sida i en utställning som både präglas av hantverksskicklighet och viljan att kommentera samtiden – från naturgarvade kvinnobröst-väskor till egensinniga vaser som kan tolkas som en referens till gamla tiders slumpartade spådom i tenn.

"

Samstämmigheten mellan de utvalda verken beror på att de skildrar vår samtid. De handlar om svåra frågor som hållbarhet, återbruk, konsumtionskritik och psykisk ohälsa. Men de berättar också om skapande, kreativitet, glädje och livskvalitet, säger jurymedlem Cilla Robach.

Utvalt i syd 2021 är en jurybedömd vandingsutställning som arrangeras av Form/Design Center, Konsthantverkscentrum och Skånes hemslöjdsförbund sedan 2015. I Utvalt lyfts spännvidden för det hantverksdrivna skapandet med allt från konceptuellt konsthantverk till traditionella slöjd- och bruksföremål. Syftet är att stärka intresset för och öka kunskap om konsthantverk, slöjd och form av idag.

Proffs och amatörer på samma arena

Den 16 juni invigdes tredje omgången av Utvalt, med start på Form/Design Center i Malmö. Av närmare 400 ansökningar har juryn bestående av Katarina Evans, Mikael Löfgren och Cilla Robach valt ut 27 verk av lika många utövare, som alla har anknytning till något av landets sydliga län. Genom det anonyma juryförfarandet får vi nu se verk av både professionella och amatörer sida vid sida i en utställning som präglas både av hantverksskicklighet, intimitet och samhällskritik. Utställningen visas på Form/Design Center mellan den 17 juni och 22 augusti för att därefter vandra vidare till Ronneby, Östersund, Tomelilla och Bodafors där turnén avslutas 18 september 2022. Se alla deltagare i pdf-katalogen.

Utvalt 2021 visar att kreativiteten har flödat hos såväl professionella utövare som amatörer i södra Sverige, under pandemin. I utställningen kan du bland annat se Du! Vi måste snacka, en serie träskulpturer av Jonatan Hedetoft som luftar frågor om psykisk ohälsa. Åsa Elmstam visar genom sitt verk ”Things 17”, klädställningar i miniatyrformat som en stark kritik av västvärldens konsumtionshets. Och i ”Liljekulle” av Sara Rylander kommenteras vår tids kroppsfixering genom en samling naturgarvade läderväskor i form av kvinnobröst. Kajsa Willner presenterar slumpartade tennvaser som kan ses som en referens till äldre tider då människor spådde i tenn – en slags blinkning till att människan alltid sökt tecken och velat sia om framtiden.

I samband med öppningsdagen delas även två stipendier à 30.000 kr ut av Malmö Industriförening och Skånes hemslöjdsförbund. Årets stipendiater är keramiker Caroline Möller med verket ”Sudden Eruption”, och Lena Palenius med ”Sagokudden”, ett textilt verk i yllebroderi. Se foton och läs juryns utlåtande här.

Utvalt i Syd 2021, katalog

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum grundades 1990 och är den enda renodlade intresseorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt projektkontor i Luleå. Drygt 750 medlemmar marknadsförs genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen. Målet är att stärka konsthantverkets status och bidra till att utövare inom fältet får en förbättrad ekonomisk situation.

Läs mer

Presskontakt Konsthantverkscentrum
Presskontakt Form/Design Center
Turnéplan 2021
  • Malmö, Form/Design Center 17/6 – 22/8
  • Ronneby, Kulturcentrum 11/9 – 31/10
  • Östersund, Lux 4/12 – 9/1
Turnéplan 2022
  • Tomelilla, Konsthallen 22/1 – 27/2
  • Bodafors. Kulturgatan 18/6 – 18/9