Silverring med svart pärla, av smyckekonstnär och guldsmed Ellen Holvik

Ellen Holvik

Ellen Holvik

Silversmycken av Ellen Jacobsen Holvik

Snart finns ett urval av Ellen Jacobsen Holviks silversmycken att köpa i butiken på Textilmuseet. Jacobsen Holvik drivs av en passion för det dekorativa och beskrivande, det nakna och det råa. Hon arbetar som guldsmed och smyckekonstnär, är verksam i Göteborg och har masterexamen från HDK-Valand.

Under 2024 kommer fem av Konsthantverkscentrums medlemmar, verksamma i Västra Götalandsregionen, att ha delar av sin produktion i butiken på Textilmuseet Från och med den 4 juni finns utvalda smycken av guldsmeden och smyckekonstnären Ellen Jacobsen Holvik till försäljning.

Ellen Jacobsen Holvik

Med en passion för det dekorativa och beskrivande, det nakna och det råa startade Ellen Jacobsen Holvik sin konstnärliga bana. Efter en silversmideskurs för många år sedan gick Ellen Jacobsen Holvik vidare till Nyckelviksskolan i Stockholm, och på HDK-Valand i Göteborg avslutade hon sin utbildning med en Masterexamen i smyckekonst. Hon har senare återvänt till Nyckelviskolan som gästlärare, varit med vid uppstarten av ett smyckekonstgalleri och har sedan flera år egen ateljé och verkstad i centrala Göteborg.

"

Det gäller att ha nerver av stål och ett kyligt temperament när jag hettar upp silvret över 1000 grader och skapar mina Mudrings. Att acceptera att smycket aldrig är riktigt klart förrän den sista putsen är gjord.Det är en riktigt långsam process som ska igenom nålsögat, dvs mitt godkännande.

Ellen Jacobsen Holviks smycken är oftast inspirerade av närmiljön; naturen vid havet eller den vildvuxna trädgården. En hjärtefråga är hur vi kan leva hållbart och inte belasta naturen allt för mycket. Därför har hon valt att själv handtillverka alla sina smycken i små serier, för att ha kontroll över produktionen.

c/o Textilmuseet

I ett samarbete mellan Textilmuseet i Borås och Konsthantverkscentrum ges organisationens medlemmar möjlighet att under en tremånadersperiod sälja sina verk och produkter i museibutiken.