Pressmeddelande • 15/5 2023

Collage: Southern Sweden Design Days 2023

Detaljer av verk: Laura Blake, Linn Sjöstedt, Frida Lundén Mörck

Samtida konsthantverk i tre utställningar under Southern Sweden Design Days 2023

Den 25–28 maj 2023 går tredje upplagan av Southern Sweden Design Days av stapeln, i Malmö. I år deltar Konsthantverkscentrum med inte mindre än tre medlemsutställningar på olika platser i staden: På Lokstallarna visas ”Resonans” en grupputställning som presenterar sex konsthantverkare. I soloutställningen ”Where is your teddy?” är Konstfrämjandet Skåne fyllt av dekonstruerade gosedjur och på Form/Design Center pågår ”SPOTS” som visar en bredd av material och tolkningar av utställningstemat.

Resonans

I grupputställningen Resonans, som anspelar på dissonans – årets övergripande tema för Southern Sweden Design Days, framhålls hantverksskicklighet som motkraft till samtidens masskonsumtion och tidsoptimering. Här samsas individuella objekt i ett brokigt spektrum av material, uttryck och hantverk som tillsammans bildar en helhet – en visuell vandring från dissonans till resonans.

Läs mer om Resonans.

Utställare i Resonans: Anja Fredell, Frida Lundén Mörck, Jögge Sundqvist, Laura Blake, Linn Sjöstedt och Ulrika Swärd.
När: 25–28 maj 2023
Var: Main Location Lokstallarna, Södra Bulltoftavägen 51, Malmö

Where is your teddy?

Felicia Hansen är textilkonstnär och har gett sig själv epitetet Professional teddy bear killer. Hon tar hand om mjuka och fluffiga gosedjur som blivit bortkastade, dekonstruerar dem och skapar nya objekt. Kan ett gosedjur användas till annat än att skapa trygghet? Genom den här soloutställningen vill Felicia Hansen skapa en invändig dissonans hos betraktaren, då välkända former placeras i en ny, oväntad kontext.

Läs mer om Where is your teddy? 

Utställare: Felicia Hansen
När: 25-28 maj och 1–8 juni
Var: Konstfrämjandet Skåne, Östergatan 9a, Malmö

SPOTS

Det engelska ordet SPOTS har flera betydelser: fläckar, prickar, punkter, smuts eller märken, men det kan också betyda platser, områden, scener och situationer. Utställningstemat har bjudit in till en bredd av tolkningar för de åtta deltagarna, med utrymme för såväl noggrant uträknade system och strukturer som avvikelser och oplanerade resultat.

Läs mer om SPOTS. 

Utställare: Anna-Karin Arvidsson, Erika Kristofersson Bredberg, Helena Malm, Jenny Edlund, Margherita Pozzali, Mia Hultgren, Rachael Cox, Sverker Eklund
När: Till och med 28 maj
Var: Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö

Om Southern Sweden Design Days
Syftet med Southern Sweden Design Days är att sprida kunskap om design, arkitektur och konsthantverk – med fokus på hållbarhet, utveckling och innovation. Festivalen riktar sig till en bred allmänhet såväl som professionella besökare. De gamla järnvägsverkstäderna Lokstallarna i stadsdelen Kirseberg är festivalens huvudarena. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.

Läs mer

Southern Sweden Design Days
Presskontakt

Konsthantverkscentrum

Konsthantverkscentrum grundades 1990 och är den enda renodlade intresseorganisationen för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Kontor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt projektkontor i Luleå. Drygt 750 medlemmar marknadsförs genom publika evenemang, utställningar och förmedlande insatser, samt stöttas genom coachning, kompetensutveckling och nätverkstillfällen. Målet är att stärka konsthantverkets status och bidra till att utövare inom fältet får en förbättrad ekonomisk situation.