Foto: Sebastian Waldenby

Foto: Sebastian Waldenby

Crafting Words / Crafting Objects en grupputställning med sju konsthantverkare

Under Stockholm Craft Week 2024 öppnade medlemsutställningen Crafting Words / Crafting Objects. Gruppen med samma namn har sedan examen från Konstfack 2021 haft en skrivarcirkel som nu resulterat i en bok.

Crafting Words / Crafting Objects

I början av 2021 startades en skrivarcirkel av sju konsthantverkare – som examinerades från Konstfack under pandemin – och deras före detta professor i konstnärligt skrivande. Sedan dess har gruppen mötts regelbundet och delat texter de skrivit på olika givna teman, skrivuppgifter de gett varandra och som är kopplade till deras konstnärliga praktiker.

Under Stockholm Craft Week 2024 släpper gruppen sin bok Crafting Words / Crafting Objects, på förlaget Bam Boom Books. Boken innehåller ett urval av deras texter och bilder som producerats de senaste fyra åren. I samband med bokreleasen av Crafting Words / Crafting Objects presenterar gruppen även utställningen med samma namn, på Konsthantverkscentrum. Utställningen tar sin utgångspunkt i relationen mellan det skrivna ordet och det fysiska, materialnära arbetet med verk i utövarnas respektive material: textil, keramik, metall med flera. 

Utställare

Maja Stjärna är textilkonstnär med handbroderi som huvudteknik. Hennes verk rör sig ofta tematiskt kring den kvinnliga kroppen med de förväntningar och krav som samhället ställer på den. Stjärna tog sin kandidatexamen från Konstakademien i Tromsö 2018, och sin masterexamen från Konstfack 2020.

Johan Schalin är en designer och konsthantverkare som främst arbetar med ädelmetall som objekt- och smyckekonstnär. Schalin intresserar sig för popkulturella uttryck och i sitt konstnärliga arbete utvecklar han symboler från vår gemensamma historia om mänsklig utsmyckning. Efter studier på Beckmans Designhögskola och ett långt yrkesverksamt liv som modedesigner, erhöll han 2020 sin masterexamen från Konstfacks Craft-program.

Malin Ida Eriksson är en materialbaserad konstnär som arbetar med lera. I hennes konstnärliga praktik står materialet i fokus, och hennes arbeten kretsar kring tankar om det förgängliga. Eriksson tog sin kandidatexamen från HDK Valand 2016, och sin masterexamen från Konstfack 2020. 

Emelie Liljebäck arbetar med skulptur och rumslighet. Hennes konstnärskap är genreöverskridande och tar avstamp i hemmet och det vardagliga, ofta från ett kvinnohistoriskt perspektiv, med syftet att ifrågasätta vad och vem som får ta plats i historieskrivningen. Hon tog både sin kandidatexamen 2017 och masterexamen 2020, från Konstfack.

Sebastian Hägelstam är keramikkonstnär och rör sig fritt mellan olika tekniker. Hans verk präglas ofta av tankar kring eskapism och postkolonialism, med undertoner av såväl humor som allvar, och ofta med historiska och samtida konst- och kulturreferenser. Han har en kandidatexamen i industridesign från Mittuniversitetet 2015 samt en masterexamen i konsthantverk från Konstfack 2020.

Maria Johansson är en textilkonstnär vars konstnärliga praktik kretsar kring research av avtryck som visualiseras genom screentryck eller andra textila tekniker. Med sin erfarenhet inom modedesign finns också en strävan efter att närma sig det skulpturala och hon frågar sig hur vi hanterar, återställer, förhöjer och minns. Johansson tog sin kandidatexamen från Beckmans Designhögskola 2008 och sin masterexamen från Konstfack 2020.

Tina Domeij är silversmed och dras till stilrena former som går att kombinera med varandra i olika storleksskalor. Hon arbetar även med flätade behållare i plast och nylon, och ibland möts dessa två praktiker och smyckena blir behållare som omfamnar kroppen. Domeij tog sin kandidatexamen från Slöjd, hantverk- och formgivningsprogrammet på Linköpings Universitet 2016 och sin masterexamen från Konstfack 2020.